VU-orkest o.l.v. René Gulikers

HET VU-ORKEST

Het VU-Orkest is van oorsprong het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar sinds 2014 een zelfstandige vereniging. Het orkest werd in 1962 opgericht door Berthe Smit en stond vanaf het begin onder leiding van dirigent Otto Klap. In 1975 nam Daan Admiraal het stokje over. Hij dirigeerde het orkest tot aan zijn overlijden in 2018. Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide in de afgelopen vijftig jaar uit tot een groot symfonieorkest. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en dirigent één van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten.

Het repertoire wordt samengesteld door de programmacommissie. Deze commissie bestaat uit verschillende orkestleden en de dirigent. Bij de samenstelling van het programma wordt nauwkeurig rekening gehouden met de wensen van de overige orkestleden. Daarnaast spelen aspecten zoals ‘vernieuwing’ en ‘uitdaging’ een belangrijke rol bij de selectie. Elk half jaar wordt een nieuw programma ingestudeerd dat wordt uitgevoerd tijdens een concertreeks.

Naast de eigen programmering begeleidt het VU-Orkest vaak koren en solisten. Regelmatig werkt het orkest samen met het Haags Toonkunstkoor (HTK). Met dit koor is in het voorjaar van 2015 het overweldigende War Requiem van Benjamin Britten ten gehore gebracht in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag en Het Concertgebouw in Amsterdam. In het verleden begeleidde het orkest onder anderen Janine Jansen, Isabelle van Keulen, Ivo Janssen, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey.

Naast de concertreeksen in Nederland geeft het VU-Orkest jaarlijks concerten in het buitenland tijdens de zomertournee. De afgelopen jaren zijn onder andere Italië, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Engeland en Estland bezocht. Daarnaast is het orkest tijdens het lustrumjaar, in de zomer van 2012, op tournee geweest naar Rusland. Zowel in Sint-Petersburg als in Moskou trok het orkest veel publiek en waren de reacties op de concerten enthousiast en zeer lovend. Precies om deze reden is het VU-Orkest in 2014 na Estland wederom afgereisd naar Sint-Petersburg om daar nòg een keer een concert te geven op het Hermitage Festival.

- advertentie -

- advertentie -

Muzikaal Nieuws

Schrijf je voor het laatste nieuws van het VU-Orkest

Succesvol ingeschreven