DIRIGENT

Arjan Tien

De Nederlandse dirigent Arjan Tien en winnaar van de eerste prijs “Rotary-Faller” van het concours van de Internationale Masterclass in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland in 1997, studeerde viool en altviool aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1994 summa cum laude en met onderscheiding afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus. Als altviolist maakte hij zijn solo debuut met de Salzburg Chamber Soloists tijdens een tournee door Zuid Amerika in Sao Paulo en Vitoria (Brazilië). Hij was solo-altist van het Nationaal Jeugd Orkest en werd in 1992 aangesteld als altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde orkestdirectie bij George Hurst in Engeland, bij Roberto Benzi in Zwitserland en bij Jean Fournet in Nederland.

Hij werkte van 1999 tot 2001 als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en werd in 2006 benoemd als artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest, alwaar hij  tot zijn afscheid in 2012 vele avontuurlijke en vernieuwende programma’s programmeerde. De voortdurende grote verscheidenheid in de programmering bij dit orkest, alsmede zijn vele gastdirecties bij internationale symfonie orkesten, operahuizen, en het Metropole Orkest, leverde hem het predicaat “een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie” op. Zijn interpretaties worden geroemd door musici en critici om hun energie en warmte. 

In 2017 werd hij benoemd tot chef dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Van Arjan Tien werden CD’s en DVD’s uitgebracht op labels als DECCA records,  Universal Music, Sony BMG-Heita Records, Brilliant Classics en andere in een breed repertoire, variërend van Mozart, Brahms, Puccini, Prokofiev en Sibelius tot zeldzaam opgenomen componisten als Karayev, Amirov en Spohr. De recente CD releases voor het label Channel Classics Records met de Marinierskapel oogstten internationaal veel lof.

Hij dirigeerde vele TV- en radio opnamen en wereld premieres in Europa, Azië, Afrika en Zuid- Amerika, waar hij regelmatig wordt uitgenodigd door talloze orkesten als het WDR Funkhausorchester, de Philharmonie Südwestfalen, het Royal Bangkok Symphony Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, (Phion) de philharmonie zuidnederland, het Bilkent Symphony Orchestra, l’Orchestre Symphonique de Bienne, the Chamber Orchestra of South Africa, the KwaZulu Natal Philharmonic, the Johannesburg Philharmonic, the Cape Town Philharmonic, the Belgrade Philharmonic en the Antalya Symphony Orchestra etcetera.

Als operadirigent dirigeerde Arjan Tien producties als Verdi’s La Traviata, Mascagni’s Cavalleria Rusticana, Puccini’s La Boheme en Gianni Schicchi, Donizetti’s L’Elisir d’amore, Kurt Weill’s Seven Deadly Sins en Marie Galante, Mozart’s Cosi fan Tutte en die Zauberflöte, Bizet’s Carmen, Purcell’s Dido and Aeneas en een wereldpremière van Krüs’ Gods Videotheek, bij onder meer Opera Zuid, de Nederlandse Reisopera, Opera Spanga, de Wermland Opera in Karlstad en de Gauteng Opera in Johannesburg.

Arjan Tien is sinds 2016 hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Conservatorium Zuyd in Maastricht.

- advertentie -

 

- advertentie -

Muzikaal Nieuws

Schrijf je voor het laatste nieuws van het VU-Orkest

Succesvol ingeschreven