DIRIGENT

René Gulikers

In seizoen 2019-2020 zal het VU-Orkest onder leiding staan van een interim dirigent. Het orkest is blij dat de gerenommeerde Nederlandse dirigent René Gulikers deze positie op zich wil nemen.

René Gulikers studeerde aan het conservatorium in Maastricht de vakken orkestdirectie,
schoolmuziek en altviool. Hij volgde diverse cursussen in binnen- en buitenland, o.a. in Salzburg waar hij bij Ferdinand Leitner studeerde en waar hij de eerste prijs voor jonge dirigenten won. 
Vanaf de jaren ’90 maakte hij carrière als gastdirigent van belangrijke orkesten uit de hele wereld: in Rusland dirigeerde hij o.a. het Moskous Filharmonisch Orkest, het Russisch Staats Orkest en de filharmonische orkesten van Jekaterinaburg en Nizhny Novgorod; in China het Jiangsu Symfonie Orkest en het Hongkong Sinfonietta; in Slovenië het Sloveens Filharmonisch Orkest en het Sloveens Radio en Televisie Orkest. Verder dirigeerde hij orkesten in Japan, Zuid-Korea, Litouwen, Polen, Roemenië, Duitsland (Hamburger Symphoniker) en ook in ons eigen land (Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Limburgs Symfonie Orkest).

René is erg begaan met jonge musici. Van 1988 tot 1990 doceerde René Gulikers aan het conservatorium van Maastricht de vakken orkestdirectie en hedendaagse kamermuziek. Korte tijd was hij docent orkestdirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede. Van 2005 tot 2012 was hij als hoogleraar verbonden aan de Musikhochschule in Hamburg en had hij in deze stad als “Universitätsmusikdirektor” gedurende twee jaren de leiding over het koor en het orkest van de universiteit. Sinds 2012 is René Gulikers als dirigent en docent werkzaam aan de Musikhochschule van Bremen en sinds september 2018 is hij docent orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Het is voor het VU-Orkest een ontzettende eer dat René Gulikers ons in seizoen 2019-2020 wil helpen als interim-dirigent. Dit maakt dat wij met een gerust hart op zoek kunnen naar een nieuwe vaste dirigent die vanaf seizoen 2020-2021 op de bok van het VU-Orkest kan staan.

Muzikaal Nieuws

Schrijf je voor het laatste nieuws van het VU-Orkest

Succesvol ingeschreven