Welkom bij het VU-Orkest!

Het VU-Orkest is het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het orkest werd in 1962 opgericht door Berthe Smit en stond vanaf het begin onder leiding van dirigent Otto Klap. In 1975 nam Daan Admiraal het stokje over. Hij dirigeerde het orkest tot aan zijn overlijden in 2018. Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide door de jaren heen uit tot een groot symfonieorkest. Het komende seizoen (2019/2020) staat het orkest onder leiding van interim dirigent René Gulikers. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en dirigenten een van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten. De studenten voeren samen vooral laatromantische en twintigste-eeuwse muziek uit in de mooiste zalen in binnen- en buitenland.

Wil jij onderdeel uitmaken van dit geweldige orkest? Geef je nu op via onze Speel mee! pagina!

Of doneer eenmalig!

Totaal: € -

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het VU-Orkest via onze nieuwsbrief!

In Memoriam: Daan Admiraal

 

In Memoriam: Daan Admiraal
Eindhoven, 11 april 1949 – Müstair 22 juli 2018

Met diepe verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Daan Admiraal.
Hij was met zijn vrouw op vakantie in Zwitserland en is in zijn slaap overleden.

Daan heeft het VU-Orkest gemaakt tot wat het is. Onder zijn leiding speelde het orkest als eerste amateurorkest in Nederland de Sacre du Printemps en symfonieën van Gustav Mahler en Richard Strauss. Hij verlegde de grenzen van de studenten-, amateur- en jeugdorkesten in Nederland en was daarmee één van de belangrijkste personen in de Nederlandse muziekwereld.

Wij waren zeer gehecht aan Daan als dirigent en als mens. Hij bezat de gave om de betere amateurmusici te laten doordringen tot de essentie van veel 19de- en 20ste-eeuwse composities. Samen met ons wist hij die essentie over te brengen op het publiek, zonder de aandacht op zichzelf te vestigen. Hij werkte gestructureerd aan de beheersing van de muziek door het hele collectief en had daarbij ook steeds aandacht voor elk individueel orkest- en koorlid. Zijn ensembles presteerden onder zijn leiding op de toppen van hun kunnen. De vaak adembenemende resultaten zijn mede te danken aan Daans aanstekelijke humor en positieve instelling. Wij zullen zijn inzet, enthousiasme en muzikaal leiderschap enorm missen.