Het VU-Orkest

Het VU-Orkest is van oorsprong het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam, maar sinds 2014 een zelfstandige vereniging. Het orkest werd in 1962 opgericht door Berthe Smit en stond vanaf het begin onder leiding van dirigent Otto Klap. In 1975 nam Daan Admiraal het stokje over.  Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide in de afgelopen vijftig jaar uit tot een groot symfonieorkest. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en huidige dirigent Daan Admiraal één van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten.

Het repertoire wordt samengesteld door de programmacommissie. Deze commissie bestaat uit verschillende orkestleden en de dirigent. Bij de samenstelling van het programma wordt nauwkeurig rekening gehouden met de wensen van de overige orkestleden. Daarnaast spelen aspecten zoals ‘vernieuwing’ en ‘uitdaging’ een belangrijke rol bij de selectie. Elk half jaar wordt een nieuw programma ingestudeerd dat wordt uitgevoerd tijdens een concertreeks.

Naast de eigen programmering begeleidt het VU-Orkest vaak koren en solisten. Regelmatig werkt het orkest samen met het Haags Toonkunstkoor (HTK). Met dit koor is in het voorjaar van 2015 het overweldigende War Requiem van Benjamin Britten ten gehore gebracht in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag en Het Concertgebouw in Amsterdam. In het verleden begeleidde het orkest onder anderen Janine Jansen, Isabelle van Keulen, Ivo Janssen, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey.

Naast de concertreeksen in Nederland geeft het VU-Orkest jaarlijks concerten in het buitenland tijdens de zomertournee. De afgelopen jaren zijn onder andere Italië, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Engeland en Estland bezocht. Daarnaast is het orkest tijdens het lustrumjaar, in de zomer van 2012, op tournee geweest naar Rusland. Zowel in Sint-Petersburg als in Moskou trok het orkest veel publiek en waren de reacties op de concerten enthousiast en zeer lovend. Precies om deze reden is het VU-Orkest in 2014 na Estland wederom afgereisd naar Sint-Petersburg om daar nòg een keer een concert te geven op het Hermitage Festival. In juli heeft het VU-Orkest weer een prachtig tournee naar Lissabon, Portugal gehad en heeft het orkest meegedaan aan het Lisbon International Youth Music Fest.

 

Taal – Language

Aankomende evenementen:

  1. VU-Orkest in Muziekgebouw Eindhoven!

    januari 17, 2019 @ 20:15 - 22:30
  2. VU-Orkest in Het Concertgebouw!

    januari 20, 2019 @ 14:15 - 16:35

Volg ons op Facebook!

3 weeks ago

VU-Orkest

Afgelopen zomer was voor het VU-Orkest getekend door het trieste overlijden van Daan Admiraal, maar ook door een bijzondere laatste tournee met hem. De zomer is nu bijna ten einde en het nieuwe muzikale jaar staat weer voor de deur.

Bij een nieuw jaar hoort natuurlijk ook een nieuw bestuur. Met genoegen presenteren we het VU-Orkest bestuur 2018-2019:

Voorzitter – Tonke Versteeg
Secretaris – Iris Huitink
Penningmeester – Dana Brull
Acquisiteur – Wessel van den Einden
Concertmanager – Anne Uildriks
PR-chef – Barbara van Eeghen
Strijkerschef – Laura Soeters
Blazerschef – Piotr Majoor

We kijken samen uit naar een mooi jaar met veel bijzondere muziek.

Foto: Veerle Bastiaanssen
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

VU-Orkest
View on Facebook